HTML

Tánctér(kép) figyelő

Hírek, aktualitások a tánc világából, különböző stílusairól és amit a táncról tudni lehet.

Szemezgetés...

Friss topikok

  • bb art co production: AUDTION ! Különben a Gyagilev balettel került az USA-ba...és ott maradt....nagyszerü tncosnő volt... (2008.09.10. 00:44) Égiekkel táncoló...
  • ordas eszme: performance á la HURA P SEX: Mára az élet majd minden területét eluralja a hamis információ áradat... (2008.03.31. 01:49) Szokatlan performance...
  • kere: Valóban ki kell bírni, mert gusztustalan, amit ez csinál. A hastáncosokat égeti. Félig guggolgatva... (2008.01.18. 10:53) Elmehetünk ám a PeCsába...
  • Eszter: Én ott voltam a versenyen és versenyeztem!Csak annyit ,hogy én nem így döntöttem volna mint a zsűr... (2007.12.01. 19:21) Csillagfény parádé...
  • Varga Ilona: Béke veled Mester! (2007.11.23. 18:49) Röviden a Mesterről...(Maurice Béjart-ról)

Linkblog

Partneroldalak

htpp://www.tanc.lap.hu

"Életem a tánc..."

2008.01.10. 08:01 retrob

B mint Béjart






Január 29-én kedden 18-órakor a Francia Intézet és a Nemzeti Táncszínház – a Belga és a Svájci Nagykövetségekkel közösen – a nemrég elhunyt Maurice Béjart emléke előtt tiszteleg.

Az emlékezés két részből áll: bevezetésként Markó Iván és Keveházi Gábor személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést követően - melyet Lőrinc Katalin vezet - a Marcel Schüpbach által készített, 2001-ben forgatott, „B mint Béjart"című francia dokumentumfilmet vetítik, mely végigköveti a koreográfust a „Fény" című balettja létrehozásában egészen a premierig.

Program

18.00 óra

A Francia Intézetben Keveházi Gábor és Markó Iván személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést Lőrinc Katalin szakújságíró vezeti.

19.00 óra

A "B comme Béjart" című film vetítése. Marcel Schüpbach dokumentumfilmje a koreográfus "Lumiere" című balettjének létrejöttét követi nyomon (Svájc/ Franciaország/Belgium, 2002,  92’, francia nyelven, angol feliratozással).

                                     Maurice Béjart 

Maurice-Jean Berger néven született 1927. január 1-jén, Marseille-ben.

A táncosból lett koreográfus Párizsban debütált. Sikerei és tehetsége révén hamar bemutaktozhatott a Londoni, majd pedig Stockholmi színpadokon is.

1960-ban Maurice Huisman meghívására Brüsszelbe ment dolgozni, ahol megalapította a Ballet du XX. Siecle együttest, egy nemzetközi társulatot, mellyel bejárta az egész világot. Legnagyobb sikerei között olyan világhírű koreográfiák szerepeltek, mint a Jorge Donn nevével fémjelzett Bolero, vagy a Rómeó és Júlia.

Béjart 1970-ben Brüsszelben iskolát is alapított, Mudra néven, mely sok neves művészt adott a balett világának. Tanárként is legalább olyan sikeres volt, mint táncosként és koreográfusként.

A pályán eltöltött hosszú évtizedek alatt neves művészek kerültek ki a keze alól, többek között a Győri Balett alapítója, Markó Iván.

1987-ben Svájcba, Lausanne-ba helyezte át társulatát, mely Béjart Ballet Lausanne néven vált világhírűvé. Koreográfusként a különböző kultúrák kifejezése (Bhakti, Golestan, Kabuki, Dibouk, Pyramide) és a nagyon tág körű zenei repertoár (Bouleztől Wagnerig) jellemzik.

Olyan felejthetetlen előadások fűződnek a nevéhez, mint a már említett Bolero, vagy az Orfeusz, a Tavaszünnep, a Don Juan, az Egy vándorlegény dalai, A tűzmadár és A menyegző.

Utolsó, „80 perc alatt a Föld körül" című darabjának rendezése közben, hunyt el 2007. november 22-én.

Forrás: www.muvesz-vilag.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dancerob.blog.hu/api/trackback/id/tr8291725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása