HTML

Tánctér(kép) figyelő

Hírek, aktualitások a tánc világából, különböző stílusairól és amit a táncról tudni lehet.

Szemezgetés...

Friss topikok

  • bb art co production: AUDTION ! Különben a Gyagilev balettel került az USA-ba...és ott maradt....nagyszerü tncosnő volt... (2008.09.10. 00:44) Égiekkel táncoló...
  • ordas eszme: performance á la HURA P SEX: Mára az élet majd minden területét eluralja a hamis információ áradat... (2008.03.31. 01:49) Szokatlan performance...
  • kere: Valóban ki kell bírni, mert gusztustalan, amit ez csinál. A hastáncosokat égeti. Félig guggolgatva... (2008.01.18. 10:53) Elmehetünk ám a PeCsába...
  • Eszter: Én ott voltam a versenyen és versenyeztem!Csak annyit ,hogy én nem így döntöttem volna mint a zsűr... (2007.12.01. 19:21) Csillagfény parádé...
  • Varga Ilona: Béke veled Mester! (2007.11.23. 18:49) Röviden a Mesterről...(Maurice Béjart-ról)

Linkblog

Partneroldalak

htpp://www.tanc.lap.hu

Tavaszi áldozat áprilisban...

2008.03.06. 08:04 retrob

Shen Wei Dance Arts a Táncfórumon


Tavaszi áldozat / Folding


Az idei Táncfórum programjának kiemelkedő eseménye az amerikai tánctársulat, a Shen Wei Dance Arts vendégjátéka. A kínai származású Shen Wei nemcsak a társulat művészeti vezetője és koreográfusa, hanem táncos, festő és designer is egyben. Munkáit a New York Times a „különlegesen kreatív” és a „lélegzetelállítóan látványos” jelzőkkel illette. Shen Weit napjaink egyik legkiemelkedőbb alkotó tehetségének tartják a nemzetközi táncéletben.

A Nemzeti Táncszínház bemutatja:
SHEN WEI DANCE ARTS (USA): Tavaszi áldozat / Folding     

2008. április 19-20., 19.00 óra A Táncfórum keretében

          

A Shen Wei Dance Arts a 2000-es Amerikai Táncfesztiválon debütált, és azóta a világ legjobb táncegyüttesei között tartják számon. Többször felléptek az Amerikai Táncfesztiválon, a Lincoln Center Fesztiválon és a Velencei Biennálén, de más híres fesztiválokon is megjelentek: Spoletotól a Jacob’s Pillow fesztiválig, Dublintól Rómáig, Montpellier-től Hong Kongig és Sydney-ig.
2000-es alapítása óta a Shen Wei Dance Arts az Egyesült Államok, Nyugat-Európa, Ausztrália, Izrael és Szingapúr megannyi városát megjárta. 2007-2008-ra a társulat négy földrész jelentős előadótermeibe hivatalos – fellép többek között Amszterdamban, Pekingben, Belgrádban, Budapesten, Washingtonban, San Franciscóban, Philadelphiában, Új-Zélandon, Brazíliában és Izraelben.
 
Shen Wei, a társulat művészeti vezetője és koreográfusa a kínai Hunan tartományban született.  Kilenc éves korától kínai operát tanult. 1984 és 1989 között a Hunan Tartományi Xian Opera tagja, 1991-től 1994-ig a Guangdong Modern Dance Company táncos és koreográfus alapító tagja volt, majd 1995-ben New-York-ba költözött. Sokoldalú alkotó: nemcsak koreográfus, táncos, hanem festő és designer is: minden koreográfiához szükséges ruhát, jelmezt és sminket maga tervez.

Számos díjjal jutalmazták munkásságát; mind a koreográfia, mind az előadásmód kategóriában első helyen végzett az 1994-es kínai Ünnepi Modern Táncverseny keretében. 2000-ben nemcsak a New York Művészeti Alapítvány ösztöndíját nyerte el, de ugyanabban az évben az Amerikai Táncfesztivál Ben Sommer Ösztöndíját is neki ítélték. 2001-ben a John Simon Guggenheim Ösztöndíjjal jutalmazták, 2004-ben pedig elnyerte a Legjobb Feltörekvő Koreográfusnak járó Nijinsky-díjat, a rákövetkező évben pedig az ausztráliai Helpmann-díjat, 2006-ban pedig a Cannes-ban a „Les Etoiles de Ballet" nevű kitüntetéssel jutalmazták. Legutóbb a 2007-es MacArthur „Genius" Ösztöndíjat ítélték neki.


Együttesétől függetlenül festőként és designerként foglalkozik a vizuális művészetekkel. Festményeit New Yorkban és Hong Kongban, valamint a New York-i Lincoln Center Fesztiválon is kiállították már.

A 2008-as Pekingi Olimpia kreatív csapata felkérte Shen Weit, hogy vegyen részt a nyitó- és záróünnepségek koreográfiájának megtervezésében.

Tavaszi áldozat - Fotó:Christy Pessagno


PROGRAM:

Tavaszi áldozat – Rite of Spring

Koreográfia: Shen Wei
Világítás: David Ferri
Színpad- és jelmezterv: Shen Wei
Zene: Igor Sztravinszkij (a négykezes zongoraváltozatot előadja: Fazil Say)

Táncosok: Shen Wei Dance Arts


A Tavaszi áldozatot az Amerikai Táncfesztivál rendelte meg, a Philip Morris Companies, Inc., a New York-i Doris Duke Díj, az Andrew W. Mellon Alapítvány, és a Mary Duke Biddle Alapítvány támogatásával. 

- szünet   -

Folding - Fotó: Zen Qian

Folding (Hajtogatás)

Koreográfia: Shen Wei
Világítás: David Ferri
Színpad- és jelmezterv, smink: Shen Wei
Zene: John Tavener és tibeti buddhista ének

Táncosok: Shen Wei Dance Arts

Zeni szerkesztő: Kung Chi-shing

Forrás: www.nemzetitancszinhaz.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dancerob.blog.hu/api/trackback/id/tr67367796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása